Image

      Како и изминатите години така и оваа година, Синдикатот на работниците од угостителството,туризмот, комунално-станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните работилници (СУТКОЗ) од 01.09.2016 до 04.09.2016 година во Охрид во хотел "Десарет" ги одржа традиционалните 23 спортски игри " 23 Комуналијада 2016 "

Потребните подготовки за одржување на Комуналијадата ги направи организациониот одбор на Синдикатот на СУТКОЗ на РМ.

      Оваа година на игрите учествуваа 13 синдикални организации и тоа : ЈП Комунална Хигиена-Скопје, ЈП Паркови и зеленило-Скопје,БЕГ Снабдување Дооел Скопје,БЕГ Дистрибуција Дооел Скопје, ЈКП Дервен-Велес, КЈП Нискоградба-Битола, ЈКП Водовод и канализација-Прилеп, ЈП Пазаришта-Куманово, ЈП Погребални услуги-Свети Николе, ЈП Комуналец-Неготино,КЈП Водовод-Кочани, ЈП Пазари-Битола,ЈП Никола Карев од Пробиштип како и претставници скоро од сите комунални синдикални организации - членки на СУТКОЗ.

       Игрите свечено ги отвори претседателот на СУТКОЗ на РМ - м-р. Дарко Димовски кој притоа ги поздрави сите учесници и гости и им посака спортско и фер натпреварување. Натпреварите беа поделени на спортски и работни дисциплини, и тоа:

Спортски
Мал фудбал - мажи -екипно
Кошарка - мажи и жени - екипно
Шах - мажи и жени - екипно
Стрелаштво - мажи и жени - екипно
Пинг-понг - мажи и жени - екипно
Пикадо - жени - екипно
Влечење јаже - мажи и жени - екипно

Работни
Аранжирање на свежо цвеќе - поединечно
Миење на јавни површини - екипно
Изнесување на смет - екипно
Монтирање на водомер - екипно
Обележување на коловоз- екипно

Имаше и гости - од земјата и од сродните синдикати од странство и тоа: од Синдикатот на индустрија, енергетика и рударство (СИЕР), Синдикатот на одбраната и безбедноста (СОБ), Синдикатот на работниците од Управата, Правосудните органи и здруженијата на граѓани на РМ (УПОЗ), Синдикатот за здравство,фармација и социјална заштита на РМ, (ССЗФСЗ).
Од сродните синдикати од странство , имаше претставници од Република Словенија, Република Унгарија,Република Хрватска, Федерацијата Босна и Херцеговина, Република Црна Гора, Република Српска, Србија, Војводина, со кои Синдикатот на СУТКОЗ има долгогодишна синдикална соработка и искрено пријателство.
Игрите, на задоволство на сите учесници,поминаа во фер и спортска атмосфера и по завршувањето на натпреварувањата, на завршната свечена вечера се доделуваа пехари, дипломи и благодарници за учесниците како потврда за уште едно успешно заедничко дружење.
На Дваесет и третите синдикални спортски игри - " 23 Комуналијада 2016 " - учествуваа околу 320 учесници и гости, кои секако оставија свој белег и ја продолжија оваа убава традиција на спортско дружење,која ќе се негува и во иднина.Комуналијада 2015 Хотел Десарет Охрид

Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада

Отворање на 22-рата КОМУНАЛИЈАДА

Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада

Натпреварување во различни спортови

Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада

Доделување пехари за најдобите

Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада

Прослава и дружење

Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада Спортски игри Комуналијада